Retro
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rondellkörning

Go down

Rondellkörning Empty Rondellkörning

Post  Admin Sat Jun 06, 2015 5:50 am

Ska vi vara riktigt petiga heter den här typen av korsning inte rondell, utan cirkulationsplats.
Rondell är det lilla, runda området i mitten av cirkulationsplatsen – där man lämpligen inte kör, alltså.

Rondellkörning Rondel10

Här ser ni de tre rekommenderade sätten att ta sig igenom en rondell. Finns det påbudsskyltar är det dessa som gäller, inget annat.

Rondellkörning Rondel11


1 BLINKA UT.
Det absolut vanligaste felet i en rondell är att bilister inte "blinkar ut", det vill säga blinkar höger när de kör ur cirkulationsplatsen. Att missa högerblinkers rubriceras som "underlåtenhet att ge tecken", vilket kostar 500 kronor om trafikpolisen är på det humöret.

2 BLINKA VÄNSTER.
Man måste inte blinka vänster i en rondell, men många gör det ändå (betydligt oftare än de blinkar höger) och det markerar trots allt att man ska göra en "vänstersväng". Många körskolor lär ut att man ska blinka vänster, men det finns alltså inget lagkrav.

3 BYTA FIL.
Byter du fil inne i en cirkulationsplats och gör detta utan att ta hänsyn till ett annat fordon i filen intill – då åker du på 1.000 kronor i böter. Samtidigt ska det sägas att filbyte är bådas ansvar, man får inte hindra någon från att byta fil.

4 YTTERSPÅR.
De flesta större rondeller har två körfält och vid "vänstersväng" finns det inget lagkrav på att köra in i den inre filen. Man kan köra i "ytterspår" hela vägen runt. Undantaget är dock de rondeller som har skyltar som anger rätt fil för färd åt olika håll. Finns påbudsskylt är det den som gäller.

5 LASTBILAR.
Tänk på att långa lastbilar med släp ofta inte kan hålla sig till enbart en fil i en rondell. De behöver hela utrymmet och då måste du därför i god tid se till att vara framför eller bakom lastbilen, innan ni är inne i cirkulationsplatsen.
Admin
Admin
Admin

Posts : 128
Join date : 2012-04-21

https://retro.swedishforum.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum